Translate

Φωτογραφικό ταξίδι στις Πρέσπες στην Θεσσαλονίκη


Μια επταετή εικαστική πορεία φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που χαρτογράφησε και αποτύπωσε σε φωτογραφικό χαρτί και εγκαταστάσεις τη συνοριακή περιοχή των Πρεσπών, φιλοξενεί η έκθεση «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007-2014, Μια διαδικασία βίωσης του τοπίου», που παρουσιάζεται έως τις 19 Ιανουαρίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Η εικαστική πορεία στις Πρέσπες είναι μια σύνθετη δράση που ξεκίνησε το 2007 με σκοπό να διερευνήσει την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εμπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες. Φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εδώ και εφτά χρόνια περπατούν, συναντούν, μελετούν, σχεδιάζουν, αποτυπώνουν εικόνες από το τοπίο των Πρεσπών.
Η διαδικασία διεθνοποιήθηκε με μετακλήσεις επισκεπτών καλλιτεχνών και θεωρητικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δράσεις στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ), συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια (ΗΠΑ, Ολλανδία, Κύπρος) και συνεργασία με φορείς του εξωτερικού, όπως το Art Department του πανεπιστημίου του New Mexico (ΗΠΑ), που πραγματοποιεί αντίστοιχες δράσεις στα σύνορα Τέξας/Μεξικό.
Το πρωτεύον αιτούμενο ήταν η διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου του νομού Φλώρινας με αφετηριακή βάση τις θεωρητικές προσεγγίσεις της κριτικής σκέψης.
Ολο αυτό το οδοιπορικό καταγράφεται στην έκθεση μέσα από εικόνες και εγκαταστάσεις, αλλά και αντικείμενα, όπως λ.χ. ένας μεγάλος αργαλειός, ενώ πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους, καθώς και βιωματική πορεία προς τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης.
Συντονιστής της εικαστικής πορείας στις Πρέσπες είναι ο καθηγητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας, ο οποίος μαζί με την Πηνελόπη Πετσίνη είναι οι επιμελητές της έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.



0 σχόλια: