Translate

10 λογοι για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε την Πρέσπα αυτή την εποχή

\

Πρόκληση αποτελεί η εξερεύνηση της Πρέσπας. Πίσω από το προφανές πανέμορφο τοπίο της και τη μυστηριώδη γαλήνη που αντιλαμβάνεται κανείς από τα πρώτα κιόλας λεπτά της επίσκεψής του, κρύβονται αναρίθμητες ομορφιές που ικανοποιούν και τον πιο δύσκολο επισκέπτη, αρκεί να υπάρχει και ο κατάλληλος οδηγός για να τις ανακαλύψεις. Κάθε εποχή σίγουρα έχει τη γοητεία της και τις ιδιαιτερότητες της. Αν πρέπει όμως να επιλέξετε μία εποχή, εμείς θα σας προτείνουμε από τα μέσα της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού και θα σας προτείνουμε 10 μικρές εξορμήσεις  για να πάρετε μία πολύ καλή γεύση από το μεγαλείο της φύσης και τον πανάρχαιο πολιτισμό της Πρέσπας. Όμορφες εικόνες, μυρωδιές, χρώματα και συναισθήματα σας περιμένουν. Φωτογραφική μηχανή λοιπόν στα χέρια και ξεκινάμε!

1. Κάνουμε βαρκάδα στα ασκηταριά 



Ναυλώνοντας κάποια από τις βάρκες που βρίσκονται στον οικισμό Ψαράδες, ξεκινάμε τη βόλτα μας στη Μεγάλη Πρέσπα. Περνώντας ανάμεσα από πελεκάνους και άλλα υδρόβια πουλιά που πλέουν ανέμελα στη λίμνη, φτάνουμε στα ασκηταριά και τις τοιχογραφίες που είναι φωλιασμένα στους βράχους και τα οποία χρονολογούνται από τη μεταβυζαντινή περίοδο.  Αν πάλι προτιμάτε το περπάτημα, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από τον οικισμό των Ψαράδων έως το Ακρωτήρι Ρότι, ένα πανέμορφο σημείο θέας όπου οι 3 χώρες διασταυρώνονται στα μάτια του επισκέπτη. Δείτε το προτεινόμενο μονοπάτι εδώ



2. Περπατάμε στο παραλίμνιο δάσος της Πρέσπας



Κατά μήκος της όχθης της Μεγάλης Πρέσπας, στο σημείο όπου οι εκβολές του ποταμού συναντούν τη λίμνη, απολαμβάνουμε ένα χαλαρό περίπατο ανάμεσα σε ιτιές, λεύκες, σημύδες, αλλά και βατομουριές, αγριομέντες, τριανταφυλλιές και αναρριχώμενους λυκίσκους. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις επιβλητικές σημύδες που σας περιβάλουν. Πρόκειται για ένα σπάνιο δάσος που μόνο δύο αυτού του είδους έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Επιπλέον εκεί θα συναντήσετε και πολλά είδη μικρών πουλιών όπως δεντροφυλλοσκόπους, αετομάχους, μελισσοφάγους, ενώ με λίγη τύχη μπορεί να δούμε κρεμασμένες από τα κλαδιά των δένδρων τις φωλιές που χτίζουν με πολύ μεράκι οι σακουλοπαπαδίτσες.

Δείτε εδώ πώς θα φτάσετε στο παραλίμνιο δάσος απολαμβάνοντας μία όμορφη διαδρομή με σημείο εκκίνησης τον οικισμό Λαιμό.


3. Εξερευνούμε τους παραδοσιακούς οικισμούς


Αυτή η εποχή προσφέρεται για περιπλάνηση στους γραφικούς οικισμούς της Πρέσπας, που γεμάτοι από κόσμο πια μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούμε σε κάποιο από τα τοπικά μαγαζάκια. Οι γραφικοί Ψαράδες, το κεφαλοχώρι Λαιμός, ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Γερμανού, ο απομακρυσμένος κτηνοτροφικός οικισμός του Βροντερού, η ήσυχη, πλάι στο νερό, Μικρολίμνη ξακουστή για το ηλιοβασίλεμά της, κάθε ένας έχει και μία διαφορετική εμπειρία να προσφέρει.



4. Γινόμαστε θεατές στο συνεργατικό ψάρεμα των πουλιών


Αυτή την εποχή, μέχρι και αρχές Ιουλίου, εντυπωσιακό θέαμα αποτελεί το συνεργατικό ψάρεμα πελεκάνων και κορμοράνων, όταν τα πουλιά ταΐζουν τα μικρά τους διώχνοντας τα κοπάδια ψαριών από τα βαθειά νερά. Το καλύτερο μέρος για να το απολαύσετε είναι το σημείο του δρόμου με την απότομη στροφή προς τους Ψαράδες πάνω από την Κούλα, αλλά και το ακρωτήρι Ρότι στους Ψαράδες, απέναντι από το τριεθνές σημείο της λίμνης, το οποίο είναι ονομαστό για τη μεγάλη συγκέντρωση ψαριών.


5. Παρατηρούμε πουλιά από το λόφο της Κρίνας


Εξόρμηση στις Πρέσπες χωρίς ορνιθοπαρατήρηση δεν υφίσταται. Πολλά είναι τα σημεία όπου μπορεί να παρατηρήσει κανείς πουλιά, αλλά ένα από τα καλύτερα είναι σίγουρα ο λόφος της Κρίνας, πηγαίνοντας προς το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Εκεί έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους ροδοπελεκάνους και τους αργυροπελεκάνους στις αποικίες τους να πετάνε προς και από τη Μεγάλη Πρέσπα για να ψαρέψουν το φαγητό τους. Επίσης, εκεί γύρω αν παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά στις πλημμυρισμένες με νερό εκτάσεις στην άκρη της λίμνης (υγρά λιβάδια) θα δούμε διάφορους ερωδιούς να αναζητούν τροφή.


6. Γεμίζουμε από τις μυρωδιές των φυτών

\

Σιγά-σιγά ανθίζουν και τα τελευταία λουλούδια ψηλά στα βουνά και ίσως βρούμε κάποιες εναπομείνασες ορχιδέες στο Πισοδέρι, αλλά οι μυρωδιές των αρωματικών φυτών πλημμυρίζουν όλη την Πρέσπα. Θυμάρι και ρίγανη στο όρος Βαρνούντα, τσάι του βουνού στη Σφήκα και άλλα πολλά μπορούμε να συναντήσουμε στις περιπλανήσεις μας αυτή την εποχή στην Πρέσπα.  Αν θέλετε βέβαια να βρεθείτε σε ένα πραγματικό παράδεισο φυτών, σας προτείνουμε να περπατήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από τον Άγιο Γεώργιο και καταλήγει στο όρος Ντέβας. Μετά το «αιωνόβιο δάσος των κέδρων» (αρκεύθων), ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του Πάρκου Πρεσπών λόγω της μεγάλης ηλικίας των αρκεύθων, ακολουθεί μία διαδρομή με δεκάδες διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών. Δείτε το προτεινόμενο μονοπάτι εδώ


7. Κατακλυζόμαστε από τα χρώματα των πεταλούδων


Στην Πρέσπα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 172 είδη ημερόβιων πεταλούδων, από το σύνολο των 234 όλης της Ελλάδας. Η ποικιλία αυτή οφείλεται στα πολλά είδη λουλουδιών και φυτών από τα οποία τρέφονται οι πεταλούδες. Έτσι, σε όλα τα σημεία της περιοχής αυτή την εποχή μπορεί να συναντήσουμε από την κοινή μπλε πεταλούδα (Polyommatus Icarus) μέχρι πολλές άλλες του είδους όπως την Eastern Baton Blue (Pseudophilotes vicrama), την Green-Underside Blue (Glaucopsyche alexis), την Clouded Apollo (Parnassius mnemosyne), την Scarce Swallowtail (Iphiclides podalirius), την Eastern Festoon (Zerynthia cerisy), αλλά και άλλα είδη των γενών Polyommatus, Plebejus και Cupido. Η πιο κοινή δε μέχρι και τον Ιούλιο είναι η Silver-washed Fritillary (Argynnis paphia). Η παλέτα των χρωμάτων τους προσφέρεται για καταπληκτικές φωτογραφίες! 



8. Φωτογραφίζουμε την Πρέσπα από ψηλά


Για μία ολοκληρωμένη άποψη της Πρέσπας κατευθυνόμαστε προς τα ψηλότερα σημεία της όπου έχουμε τη δυνατότητα να φωτογραφήσουμε κάθε σημείο της λεκάνης πανοραμικά. Ιδανικό σημείο αποτελεί το όρος Ντέβας, όπου ξεκινώντας από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με το αιωνόβιο δάσος των αρκεύθων κατευθυνόμαστε στην κορυφή και απολαμβάνουμε θέα 360°. Ιδανικό σημείο και για να παρατηρήσουμε τις αποικίες των πελεκάνων, από όπου καταμετρώνται οι αποικίες τους κάθε χρόνο από τους ερευνητές της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.
Δείτε το προτεινόμενο μονοπάτι εδώ


9. Συμμετέχουμε στα πολιτιστικά δρώμενα


Η άνοιξη είναι μία εποχή που μαζί με τα πουλιά φέρνει και τις γιορτές στην Πρέσπα. Ξεκινώντας με το πανηγύρι του Αγίου Γερμανού στις 12 Μαΐου, οι γιορτές συνεχίζονται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού όπου ολοκληρώνονται με το πανηγύρι στους Ψαράδες στις 15 Αυγούστου και τα Πρέσπεια το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα. Ο Άγιος Γερμανός, ο Άγιος Αχίλλειος, η Αγία Τριάδα Πισοδερίου, η Μεταμόρφωση της Σωτήρος στο Πλατύ, το Βροντερό και η Καλλιθέα, όλα τα χωριά δεν σταματούν να υποδέχονται κόσμο το καλοκαίρι και να βρίσκουν αφορμή για γιορτή.  



10. Κάνουμε το γύρο του λιμναίου νησιού του Αγίου Αχιλλείου


Απολαμβάνουμε τη μοναδική εμπειρία να βαδίζουμε πάνω σε μια πλωτή γέφυρα προς ένα λιμναίο νησί με μεγάλη ιστορία. «Μπαίνοντας» στον οικισμό, ξεκινάμε μία κυκλική διαδρομή από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο απολαμβάνοντας κάθε πλευρά της λίμνης. Επισκεπτόμαστε ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μνημεία με κυρίαρχο τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, όπου στον περιβάλλοντα χώρο του ναού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τα Πρέσπεια.

Απολαύστε, λοιπόν, τη μαγεία της ανακάλυψης και μετά ξεκουραστείτε σε μια από τις ταβερνούλες της περιοχής με καλή παρέα και φρέσκο ψάρι της λίμνης.




0 σχόλια: