Translate

Εμπειρίες από τις ανασκαφές στο ναό του ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ – αφιέρωμα στη μάχη του Κλειδιού – χίλια χρόνια μετά

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.
Σας καλούμε όλους στην εκδήλωση μας την Παρασκευή 9 Μαΐου ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών με Θέμα:

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΙΟΥ – ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Η συντριβή των Βουλγάρων στη μάχη του Κλειδιού από τον Αυτοκράτορα Βασίλειο τον Β” τον Μακεδόνα το 1014 μ.Χ. σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακρόχρονης ειρηνικής περιόδου για το Βυζάντιο.

Ο τσάρος των Βουλγάρων Σαμουήλ, ηττημένος πλέον, πεθαίνει από μαρασμό και ενταφιάζεται στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών.

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος τη δεκαετία του ’60, ανασκάπτοντας την εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου στις Πρέσπες, αποκαλύπτει τη σαρκοφάγο με τα οστά του τσάρου Σαμουήλ. Επίσης στο ναό του Αγίου Γερμανού, στο ομώνυμο χωριό των Πρεσπών, ανακαλύπτει τον τάφο του οσίου Γερμανού, κτήτορα της Ι.Μ. Παναγίας Αχειροποιήτου (Εικοσιφοίνισσας) Παγγαίου.

Σήμερα, χίλια χρόνια μετά την ιστορική αυτή μάχη, έχουν κορυφωθεί οι διπλωματικές συζητήσεις για ανταλλαγή των οστών του τσάρου Σαμουήλ με τα κλεμμένα κειμήλια και χειρόγραφα των Μονών Τιμίου Προδρόμου Σερρών και Παναγίας Αχειροποιήτου Παγγαίου, που βρίσκονται ακόμη στη Σόφια.

  • Ομιλητής ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Νικόλαος Μουτσιόπουλος.
  • Τον ομιλητή και το έργο του θα παρουσιάσει ο Βυζαντινολόγος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Κατσαρός.
Αναδημοσίευση από το http://www.anexartitos.gr/


0 σχόλια: