Translate

Το Τριεθνές σημείο της λίμνης: Ψαράδες – Ρότι


Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Απόσταση: 5,2 χλμ.

Συνήθης διάρκεια: 2 ώρες

Υψομετρική διαφορά: 49 μ.

Σημείο έναρξης: Η διασταύρωση ακριβώς μετά το πρώτο κτίριο του οικισμού των Ψαράδων καθώς φτάνουμε από την άσφαλτο.

Το μονοπάτι με δυο λόγια: Η λίμνη Μεγάλη Πρέσπα κυριαρχεί μιας και το μονοπάτι δεν απομακρύνεται πουθενά περισσότερο από 250 μέτρα από την ακτή της. Η διαδρομή ακολουθεί αρχικά το μυχό του κόλπου των Ψαράδων, συνεχίζει ανάμεσα σε θάμνους προς ένα απομονωμένο σημείο θέας πάνω από τη λίμνη, στο ακρωτήριο Ρότι. Μια παράκαμψη οδηγεί σε ένα ασκηταριό του 13ου αιώνα, φωλιασμένο στη βάση ενός βράχου της ακτής.

Τι ενδιαφέρον παρουσιάζει;


  1. Η άσφαλτος από την Κούλα προς τους Ψαράδες διέρχεται από ένα θαυμάσιο σημείο θέας προς τη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα
  2. Οι Ψαράδες: ένα ψαροχώρι που τώρα ζει από τον τουρισμό.
  3. Ένας δρόμος που φτιάχτηκε από τον γαλλικό στρατό στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο
  4. Η ντόπια φυλή των μικρόσωμων βραχυκερατικών αγελάδων
  5. Γεωλογία: ασβεστόλιθοι που αποτέθηκαν στο βυθό μιας βαθιάς θάλασσας που υπήρχε στην περιοχή πριν από 250 ως 175 εκατομμύρια χρόνια
  6. Ο Algyroides nigropunctatus, ένα είδος σαύρας με πολύ περιορισμένη κατανομή στην Ελλάδα
  7. Το Τριεθνές Σημείο των συνόρων μέσα στη λίμνη
  8. Το Ασκητήριο της Μεταμόρφωσης

Η διαδρομή:

Ξεκινάμε από τον οικισμό Ψαράδες


Προσπερνάμε τους καλοφροντισμένους μπαξέδες του χωριού στ’ αριστερά του δρόμου και στρίβουμε βόρεια στο δρόμο πάνω από την ακρολιμνιά. Οι λόφοι κυριαρχούνται από τον άρκευθο Juniperus foetidissima και τη Mακεδονική δρυ Quercus trojana, ένας σπάνιος συνδυασμός για την Ελλάδα. Ένα κοπάδι γελάδια βόσκει ελεύθερο γύρω από το χωριό, όπου ανάμεσά τους υπάρχουν άτομα με το χαρακτηριστικό χρωματισμό της ντόπιας βραχυκερατικής φυλής. Ο δρόμος τον οποίο τώρα ακολουθούμε συμπίπτει σε πολλά σημεία με τον δρόμο που χαράχτηκε αρχικά από τον γαλλικό στρατό που κατείχε την περιοχή κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, για να ενώσει την επάνω Πρέσπα με την Κορυτσά, στη σημερινή Αλβανία.

Κατηφορίζουμε προς το Ρότι


Στην ταμπέλα, αφήνουμε τον δρόμο και κατηφορίζουμε στο μονοπάτι προς το Ρότι. Στους θάμνους κυριαρχούν ο άρκευθος Juniperus oxycedrus και ο Πυξός (Buxus sempervirens). Και τα δυο είναι αειθαλή και δηλητηριώδη για τα κτηνοτροφικά ζώα. Ο Πυξός φυτρώνει σε πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη και είναι κοινός γύρω από τα χωριά Ψαράδες, Βροντερό και Πυξό. Έχει πολύ σκληρό ξύλο που κάποτε χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ανθεκτικών αντικειμένων, όπως χερούλια, ρόκες, επιστημονικά όργανα, κουτιά για μικρά πολύτιμα αντικείμενα και τσιμπούκια. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική ιατρική για τη θεραπεία ρευματισμών αλλά έχουν και κτηνιατρικές χρήσεις. Στην πρώτη διχάλα του μονοπατιού συνεχίζουμε ευθεία προς τα δεξιά πλευρά του μονοπατιού, προς το ακρωτήριο Ρότι.


Φτάνουμε σε σημείο με θέα και επιστρέφουμε 


Κατηφορίζουμε προς ένα ξύλινο στέγαστρο με θέα προς τη λίμνη. Κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων συγκεντρώνονται εδώ πολλά μικρά πουλιά, ιδιαίτερα φυλλοσκόποι, τσιροβάκοι και μυγοχάφτες. Τις ημέρες με καλή ορατότητα, η θέα προς τη λίμνη είναι εξαιρετική. Η Αλβανία βρίσκεται στα δυτικά. Προς το βορρά υπάρχει το νησάκι Γκόλεμγκραντ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Φεύγοντας από το Ρότι, επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο στη διχάλα του μονοπατιού.


Τελευταίος σταθμός το ασκητήριο της Μεταμόρφωσης



Φτάνοντας πάλι στη διχάλα, στρίβουμε δεξιά και φτάνουμε σε σημείο με θέα προς το δυτικό μέρος της λίμνης. Το προσπερνούμε προσεκτικά, με κατεύθυνση προς την ακτή στα νότια. Εδώ, όπως και σε άλλους θαμνότοπους, ζουν είδη πεταλούδων που βασίζονται σε μια συμβιωτική σχέση με τα μυρμήγκια. Για να τις βρούμε ακολουθούμε τις διαδρομές των μυρμηγκιών. Ένα μονοπάτι στα αριστερά μάς προσκαλεί να κατέβουμε προς την ακτή. Προσοχή! Δεν είναι καλά φροντισμένο. Μερικά βήματα παρακάτω γίνεται αρκετά απότομο και μπορεί να γίνει πολύ γλιστερό όταν είναι υγρό ή καλυμμένο με ξερά φύλλα. Βαδίζουμε πολύ προσεχτικά. Δεν είναι κατάλληλο για όσους φοβούνται. Εάν όμως κατέβουμε κι άλλο, θα δούμε πάνω στους υγρούς βράχους τη Saxifraga rotundifolia, ένα φυτό χαρακτηριστικό αυτών των βιοτόπων. Εάν φτάσουμε μέχρι τα 30 τελευταία μέτρα, κατεβαίνουμε την προχειροφτιαγμένη πέτρινη σκάλα, στρίβουμε δεξιά και προχωράμε βόρεια προς το ασκητήριο της Μεταμόρφωσης. Επιστρέφουμε από τα ίδια σημεία στην αρχή του μονοπατιού.




0 σχόλια: