Translate

Πρέσπες: υγρή μαγεία


Το τοπίο που δημιουργείται γύρω από την Μικρή και την Μεγάλη Πρέσπα είναι απλά πέρα από κάθε περιγραφή. Πρέπει να ζήσει κάποιος την μαγεία και την ομορφιά του υδάτινου στοιχείου των λιμνών που δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό. 

Γύρω από τις λίμνες εκτείνεται ένα απέραντο δάσος, που οφείλει την ύπαρξή του ακριβώς στην αναζωογονητική δύναμη του υγρού στοιχείου. Χωριά που κάποτε άνθισαν και τώρα είναι πέτρινες αναμνήσεις γύρω από τις λίμες, γραφικά ψαροχώρια, το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου με την ομώνυμη εκκλησία και τους αποφασισμένους κατοίκους, ο προστατευόμενος Οικισμός των ψαράδων και ο απέραντος Δρυμός συμπληρώνουν μια εικόνα απερίγραπτης ωραιότητας. Οι Πρέσπες ορίζουν μια τριεθνή περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την FYROM και πραγματικά μοιάζουν με ένα σταυροδρόμι των κόσμων, όπου σύνορα και γραμμές των οριζόντων λιώνουν μέσα στον υδάτινο καθρέφτη τους. Γύρω από τις λίμνες ορθώνονται υπερήφανοι ορεινοί όγκοι, του Βαρνούντα προς ανατολάς, του Τρικλαρίου στα νότια, του Ξεροβουνίου προς βορρά. Η Μεγάλη Πρέσπα επικοινωνεί υπόγεια με την Λίμνη Αχρίδα, συμπληρώνοντας το μυστήριο του νερού!



Αρχαίες αναμνήσεις
Κατά την απώτατη αρχαιότητα οι Πρέσπες αποτέλεσαν ζωτικό τμήμα της Αρχαίας Λύγκου, μιας επικράτειας που έδωσε το αίμα της και στην δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος ανατράφηκε από τις Λυγκιστίδες, τις γυναίκες της περιοχής, συγγενείς του εκ μητρός. Το αρχαίο όνομα των Πρεσπών είναι Μεγάλη και Μικρή Βρυγιής, με το όμορφο αυτό όνομα να σημαίνει «Νερό που αναβλύζει από τα έγκατα», γεγονός που μας κάνει να υποπτευόμαστε ότι οι αρχαίοι γνώριζαν πως υπάρχει επικοινωνία με την Αχρίδα υπογείως. Στους βυζαντινούς χρόνους η περιοχή γνώρισε πολλές περιπέτειες αλλά και μεγάλη ακμή που την προίκισαν με σπουδαία μνημεία.
Εθνικός Δρυμός Πρεσπών
Η ανακήρυξη του δάσους των Πρεσπών σε Εθνικό Δρυμό έγινε πολύ νωρίς, ήδη από το 1974. έχει αναγνωριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και από το 1975 ανήκει στην συνθήκη Ramsar ως Υγροβιότοπος Διεθνούς Ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα η ευρύτερη περιοχή του Βαρνούντα συμμετέχει στο δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000. Μπορούμε να φανταστούμε για πόση ομορφιά μιλάμε, όταν υπάρχουν τόσες αναγνωρίσεις από επίσημους φορείς!



Ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού
Οι Πρέσπες είχαν το προνόμιο την εποχή του μαζικού – και εν πολλοίς καταστρεπτικού – τουρισμού να απέχουν από αυτήν την στρεβλή ανάπτυξη. Έτσι αυτή τη στιγμή που η νοοτροπία ευτυχώς έχει αλλάξει και η έννοια του «τουρίστα» υποχωρεί για να αναδυθεί ο αυθεντικός ταξιδιώτης, που σέβεται το περιβάλλον, οι Πρέσπες έχουν κρατήσει αναλλοίωτο το χρώμα τους, την αρχιτεκτονική τους παράδοση, την φυσιογνωμία του τοπίου και βρίσκονται πολύ υψηλά στις εκάστοτε ψηφοφορίες των ταξιδιωτικών οργανισμών. Μια πολύ προνομιακή φύση, με πάνω από 1.500 είδη φυτών, 42 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 23 είδη ψαριών με τα 12 εξ αυτών να είναι αποκλειστικά ενδημικά, όπως το γριβάδι, και πάμπολλα είδη πουλιών η περιοχή των Πρεσπών αποτελεί μια κιβωτό ζωής, ένα πραγματικό εργαστήριο της φύσης! Ανέγγιχτη και μοναδική, η υγρή επικράτεια των Πρεσπών περιμένει τον ταξιδιώτη να τον μυήσει στην φυσική ζωή. Η πεζοπορία, η παρατήρηση πουλιών, το ποδήλατο βουνού, ο ιστορικός τουρισμός με περιήγηση στα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, οι καταδύσεις και το ψάρεμα στις λίμνες, ο αναπτυσσόμενος ήπιος αγροτουρισμός και τα χειμερινά σπορ στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου φέρνουν τις Πρέσπες στην πρώτη θέση των επιλογών για μια γνωριμία με μια από τις πιο ανέγγιχτες και φιλόξενες γωνιές της Ευρώπης. 


0 σχόλια: